Een aloud drankje in een vernieuwde versie: Mead

De geschiedenis

Misschien wel 's werelds oudste alcoholische drank, de creatie van mede dateert uit ongeveer 7000 voor Christus en gaat terug tot Noord-China. Ondanks deze vroegst bekende locatie, roept het woord onmiddellijk op aan Europese drinkculturen, en is het te vinden in tal van Engelse heldendichten, Gaelic bard-teksten en Germaanse en Keltische poëzie. Mede wordt vaak ‘honingwijn’ genoemd en wordt traditioneel gemaakt door honing met water te fermenteren - hoewel toevoegingen van kruiden, specerijen en hop ook vaak voorkomen, en staan ​​bekend als ‘adjuncten’ of ‘gruit’. Ondanks het relatief lage profiel, heeft de ambachtelijke drankbeweging dit oude brouwsel weer teruggebracht naar de mainstream, wat zelfs heeft geresulteerd in de oprichting van meaderies. Met minimale ingrediënten, gemakkelijke bereiding en een aparte smaak, heeft mede zich langzaamaan gevestigd als een blijvende aanvulling op elk recept - zowel aan de bar als thuis.

Mead | Mede Honing drank

The Sweet Spot

De sleutel tot het creëren van de gewenste mede ligt in de fermentatie ervan, waarbij vaak dezelfde temperaturen en gist nodig zijn waarmee wijn wordt gefermenteerd.
De unieke, zoete ondertoon is afgeleid van de honing, die ook als fermentatiemiddel fungeert.


Mede werd daarom meestal geassocieerd met vitaliteit en een goede gezondheid, omdat honing antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen had.
Terwijl nieuwere drankmakers sceptisch zijn over de vraag of de resulterende drank deze voordelen behoudt, behoudt honing nog steeds een voorsprong als natuurlijke zoetstof.
Honing heeft echter ook het tweesnijdende effect dat het lang duurt om te gisten, met aanbevolen tijdsbestekken van zes tot acht maanden voor een hoger alcoholpercentage.


Omgekeerd betekent dit dat mede een perfecte basis is voor dranken met een laag alcoholpercentage wanneer ze voor een kortere tijd worden gefermenteerd, waardoor zowel alcohol als smaak op een gemakkelijke, haalbare manier wordt geleverd.

 


Gemaakt om lang mee te gaan 

De uiteindelijke smaak van mede, afhankelijk van de fermentatietijd en andere toevoegingen die tijdens deze periode aan de mix worden toegevoegd, variërend van droog tot fruitig en gekruid.
De toepassingen zijn echter uitgebreid, omdat het ook dienst doet als cocktailmixer en als vervanger.


Mede heeft een zachte, bloemige smaak en is niet alleen compatibel met een verscheidenheid aan andere ingrediënten, maar absorbeert ook snel de proefnotities van andere ingrediënten.
Dit komt vooral tot uiting in recepten waarin mede wordt gemengd met gewaagde, rijke smaken zoals koffie en chocolaatjes.

Wanneer gecombineerd tot zachte verfrissers, voegt de aromatische essentie van de honing een intrigerende laag van complexiteit toe aan de uiteindelijke drank.
Of het nu gaat om een ​​eenvoudig op zichzelf staand brouwsel of om een ​​romige build aan uw drank toe te voegen, het is duidelijk dat de aantrekkingskracht van deze drank een welverdiende heropleving
doormaakt - de rest is, zoals ze zeggen, geschiedenis. 

Recept Mead

Ingredienten:

 • 300 gram honing
 • 1,5 liter water
 • 10 gram wijn gist | brood gist
 • 1 sinaasappel

Benodigdheden:

 • Luchtdichte glazen pot, min. 1,8 Liter

Bereiding:

 • Vul de pot tot de helft met water
 • doe de honing erbij
 • Schenk de rest van het water erbij en maak de pot goed dicht
 • Shake shake shake! Oftewel schud de pot goed zodat het water en de honing goed mixt
 • Voeg het gist toe en roer dit goed door
 • Laat het vervolgens 2 weken fermenteren

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter