De beste koffie verdient top kwaliteit

Het eerste wat ik doe als ik opsta is koffiezetten. Er gaat niets boven dat momentje voor mezelf rond een uurtje of zes in de tuin met een kopje koffie. Alleen ik en de vogeltjes. Heerlijke start van de dag. (daarom kijk ik altijd een beetje op tegen de maanden waarin dat niet kan in Nederland).

Dus als koffieliefhebbers zou je misschien denken dat wij thuis ook een mega hightech koffiemachine hebben staan.

Maar buiten het feit dat we geen plek hebben voor een mooie Simonelli Appia, is dat natuurlijk ook een mega uitgave. Dus die droom blijft voor nu nog even een droom ;-). 

En gelukkig zijn er tal van andere hele goede opties om thuis ook een heerlijke kop koffie te zetten.

Van huis uit ben ik opgegroeid met filterkoffie, met gekookte melk en suiker. En dan alleen koffie van K&G, iets anders kwam er (en komt er nog steeds) niet in. Dus dat ik een beetje kieskeurig ben is niet zo gek.

Nu vind ik de koffie van Peeze het allerlekkerst, maar nog steeds drink ik bij mijn ouders graag K&G koffie en geniet ik van iedere slok. Dat zal ook wel te maken hebben met het gevoel van thuiskomen in een warm bad.

Voordat we Sherlocks Place begonnen, hebben we ook menig koffie en koffiezetapparaat gebruikt. Van pistonmachines tot koffiezet apparaten met cupjes.

Zelfs oploskoffie. Dit doet me altijd denken altijd denken aan vakanties. Tegenwoordig hebben veel hotels wel Nespresso apparaten op de kamers staan, maar vroeger was dat zeker niet zo, dus ging er altijd een kleine waterkoker en oploskoffie mee.

Eigenlijk heeft elke soort machine wel wat. Ik kan niet zeggen dat een pistonmachine beter is dan een volautomatische, of filterkoffie machine. Het is maar net wat je zelf fijn vindt. Ik ben alleen niet zo weg van machines van een bepaald merk, zoals een Senseo of Dulce Gusto apparaat. Deze laat ik ook even buiten beschouwing. Niets mis mee, want wat ik al zei het is maar waar je van houdt, maar heb alleen ervaring met een Senseo en dat is niet noemenswaardig.

Mijn grootste voorkeur gaat uit naar volautomatische espressomachines.


Ik vind ze geweldig! Verse bonen én het gemak van één druk op de knop. 

 De meeste hebben ook nog eens een mogelijkheid om   melk op te warmen of op te schuimen.

 Ideaal, maar vaak hangt hier een aardig prijskaartje aan.

 

 

En je moet niet vergeten dat dit soort machines echt heel regelmatig schoongemaakt moeten worden. Vooral het melkreservoir!

Dus niet voor iedereen weggelegd denk ik.

De pistonmachines vind ik weer qua design te gek! We hebben vroeger ook wel eens een ieniemienie pistonmachine gehad van Krups en hij bestaat nog steeds.

Pistonmachines zijn ook voorzien van een stoompijp voor je melk, dus ook een latte macchiato of cappuccino kun je met deze machines maken. Echter geldt ook hier dat de prijzen best fors zijn én je moet echt even oefenen. Dus als je graag latte macchiato ’s drinkt of cappuccino’s dan is een mini barista cursus geen overbodige luxe. 

Meestal zit er een bonenmaler in het apparaat dus dat is wel heel fijn. En let er even op of er verschillende maalstanden op de bonenmaler zit, dit bepaalt namelijk de smaak van je koffie.

 

En dan heb je nog de filter koffiezetapparaten, de cafetières en percolators.

Het is echt handig om een cafetière in huis te hebben, je hebt namelijk alleen gekookt water nodig en gemalen koffie natuurlijk, maar als de stroom uitvalt, heb je in ieder geval nog koffie!

Hét verschil tussen een cafetière (ook wel French press genoemd) en een percolator (Italiaans) is dat een percolator espresso’s maakt. En niet echt geschikt is voor een “gewone” koffie.

Wij hebben ooit jaren geleden een cafetière gekocht in Zuid-Frankrijk en jarenlang dacht ik echt dat het een percolator was…

Maar goed, ook in het zetten van de koffie zit verschil;

zo doe je in een cafetière eerst gemalen koffie en giet je er (langzaam)   gekookt water op.

Dit laat je  ongeveer 10 minuten trekken en vervolgens druk je de zeef naar beneden (weer langzaam, want anders spuit de koffie alle kanten op!

Het is mij, als zeer ongeduldig persoon, een keer overkomen en zat onder de hete koffiedrap. Geen fijne start van de dag, kan ik je vertellen).

Een percolator vul je met gemalen koffie en koud water. Hierna zet je de Italiaanse koffiepot in zijn geheel op een kookplaat. Even wachten totdat je hem hoort sissen en je koffie is klaar. Het aantal espresso’s dat je ermee zet is afhankelijk van het formaat van de percolator.

 

En dan last but not least; de filter koffiezetapparaten.

Ik zei in het begin al dat ik opgegroeid ben met filterkoffie en na van alles in huis te hebben gehad, staat er nu toch weer een filterapparaat.

Maar dan wel een mét een geïntegreerde bonenmaler. Ik wil natuurlijk ook thuis van de verrukkelijke koffie van Peeze genieten. En omdat ik zoveel drink is een kan koffie die warm blijft heel fijn.

Op dit moment hebben we de Philips Grind & Brew HD7769/00 in onze keuken staan en wat een fijn apparaat!

Het belangrijkste is dat we verse koffiebonen (Cedro van Peeze) kunnen gebruiken, maar er zitten nog wat fijne extraatjes op:

  Zo kun je twee soorten bonen gebruiken. Nu gebruik ik het meest de Cedro, maar ik ben ook gek op de Amora Dark Roast    van Peeze (deze heeft een smaakprofiel van pure chocolade,  nootmuskaat en citrus. Zó lekker)

Maar je kunt er ook gemalen koffie in doen. Zo af en toe vind ik  de Amora snelfiltermaling ook lekker. Dit is een wiener melange  blend, beetje melk en slagroom erbij... Heerlijk op een natte en   koude avond straks in het najaar en de winter.

 Tevens zit er een timer op en hij schakelt vanzelf uit. Het is geen must, maar gewoon handig.

En ik vind het ook een mooi apparaat om te zien. Ook niet geheel onbelangrijk.

We hebben ook nog gekeken naar de Moccamasters. De Moccamaster wordt door vele barista’s aanbevolen, maar is zonder bonenmaler. Hierdoor viel deze voor ons af, maar heb je er de ruimte voor en heb je de uitgave voor een bonenmaler ervoor over, dan is dit ook zeker een aanrader!

 

Kortom, er zijn genoeg opties voor een lekkere kop koffie en is het maar net wat voor koffie je wilt en wat je eraan kan/wilt uitgeven.

Bedenk eerst wat je graag wilt en laat je dan adviseren, aangezien er zoveel soorten en maten zijn.

 

Omdat wij, Sherlocks Place, zelf geen koffiemachines verkopen, raden wij Coolblue aan.

Puur uit het feit dat wij zelf altijd goede ervaringen hebben met Coolblue.

Ze zijn behulpzaam, hebben een uitstekende klantenservice en staan je graag te woord als je vragen hebt; telefonisch of per mail of over de chat.

Voor de beste koffie, ben je natuurlijk bij ons aan het juiste adres ;)

Anouk
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter