Heb jij een ochtendritueel?

Heb jij een ochtendritueel?

Het doorbreken van oude gewoontes, met de lekkerste koffie!

 

05.30 de wekker gaat voor de eerste keer. Om eerlijk te zijn snooze ik minstens 1 keer.

Eigenlijk wil ik eruit, want ik vind de vroege morgen het mooiste gedeelte van de dag, maar mijn bedje ligt ook nog zó lekker. Dus meestal blijf ik nog 8 tot 16 minuutjes liggen en dan ga ik eruit. Om de een of andere reden is de snooze periode 8 minuten op mijn telefoon.

En het eerste wat ik doe is naar de keuken lopen en koffiezetten.

Ik “kan echt niet zonder” mijn bakkie koffie van Peeze.

Het liefst drink ik deze buiten in de tuin.

Het is dan nog écht stil, op de vogeltjes die langzaamaan wakker  worden en elkaars wekker spelen, na.

Geen auto’s, geen  buren die al in de weer zijn met kinderen die niet naar school willen, of de tuin aan het opruimen zijn. Geen werklui die aan het zagen en doen zijn. Helemaal niets.

Just me and the birds. Heerlijk!

Een kopje koffie, een meditatie, dankbaar zijn voor mijn zegeningen, genieten van de natuur en een planning maken voor deze dag. Het zijn de ingrediënten voor een heerlijke dag.

Gegarandeerd heb ik dan een goede, mooie dag.

Toch was dit niet altijd mijn start van de dag. Ik heb het mezelf aangeleerd en door vol te houden en door te zetten is dit nu (bijna) elke dag mijn ritueel, mijn start van de dag en kan ik met 100% zekerheid zeggen dat mijn dagen altijd goed, vrolijk en vol energie beginnen.

Ik pak tegenwoordig ook mijn telefoon niet meer tijdens dat eerste kopje koffie. Nog even geen orde van de dag, geen berichten lezen, geen social media, geen hectiek van buitenaf. Ik in mijn bubble. Ik merk dat dat nog best lastig kan zijn. Het is soms moeilijk om gewoon niets te doen. Gewoon zitten en genieten, kijken naar de vogels in de lucht en de wolken die voorbijdrijven.

Hoe snel ben je al niet geneigd om die telefoon te pakken en even te kijken wat er op Insta en Facebook allemaal voorbijkomt, of even peaken wat er op de nieuwssites (die apps heb ik er trouwens allemaal uitgegooid) voorbijkomt, wat voor bak ellende er op Twitter voorbijkomt, en oh oh die mail-inbox staat ook alweer vol nieuwe berichten. Misschien zijn het wel nieuwe bestellingen!


Nu ligt de verleiding erg op de loer, omdat ik de Meditation Moments app gebruik en ik dus mijn telefoon wel nodig heb.

Maar daar heb ik wat op gevonden; ik heb de app een eigen ‘pagina’ gegeven.

De 1e pagina, dus als ik mijn telefoon open, zie ik alleen deze app en word ik minder snel verleid om bijvoorbeeld Instagram te openen.

Ik merk namelijk dat wanneer ik de dag direct begin met allerlei informatie van buitenaf, ik een onrustiger dag heb, dan wanneer ik mijn eerste koffie drink in alle rust.

 

Door de boeken van Michael Pilarczyk te lezen (en nog een keer, en nóg een keer. Ik pak ze er nog regelmatig bij als ik ergens tegenaan loop), ‘Master your Mindset’ en ‘Je bent zoals je denkt’, heb ik inmiddels geleerd om toch vol te houden.

Je oude gewoontes doorbreken is niet altijd makkelijk en natuurlijk heb ik ook wel eens een dag dat het me niet lukt om de dag te beginnen met een momentje voor mezelf. Zeker op dagen dat de zon nog niet door de wolken breekt, of als het regent, pfff lastig zulke dagen.

Op zo’n dag wil het nog wel eens mis gaan en dan zit ik met mijn koffie in de ene hand en mijn telefoon in de andere en niet om een meditatie te doen (ik gebruik de Meditation Moments app).

Maar ik ben gelijk weer allerlei informatie in mijn hoofd aan het pompen door alles wat ik zie en lees.

Gegarandeerd heb ik dan, niet een slechte dag, maar wel onrustiger.

En van deze momenten leer je weer. Het is weer even een reminder dat dit toch geen lekkere start is en dat het mijn hele dag beïnvloedt.

Dus morgen doe ik het weer anders. Morgen doe ik mijn ritueel weer.

Een tip: als ik er echt voor wil zorgen dat ik het de volgende dag ook doe (want bedenken en zeggen tegen jezelf dat je iets ga doen is heel iets anders dan het ook doen. Een voornemen alleen is soms niet voldoende), dan visualiseer ik het ook even voor een paar minuten. Ik sluit mijn ogen, focus me op mijn ademhaling en zeg het ook echt tegen mezelf. Ik zie mezelf dan ook echt zitten en me mijn ding doen. En neem van mij aan het werkt. Visualisatie is een krachtige tool, niets zweverigs aan. (Lees de boeken van Michael Pilarczyk, hij legt het op zo’n fijne en down to earth manier uit. Kan het niet vaak genoeg aanbevelen.)

En dit blijven volhouden. Ik weet nu dat het echt werkt en de dagen die ik niet met mijn ochtendritueel begin, worden er steeds minder. Ik kan wel zeggen, nauwelijks tot niet.

 

Moraal van het verhaal (gebaseerd op mijn ervaring en mijn waarheid);

Een ochtendritueel met daarin een rustmoment, een moment voor mezelf, een moment waarop ik de focus leg op mezelf, op mijn ademhaling en op dankbaarheid is de beste start van de dag.

Hoe je dit inkleed is natuurlijk voor iedereen verschillend, misschien lust je geen koffie en drink je liever thee, of eet je liever gelijk iets. Misschien maak je liever een wandeling als je opstaat, of heb je in huis een plekje waar je even helemaal tot jezelf komt. Dat maakt niet uit. Maar pak dat moment.

Sta een half uurtje eerder op. Als iedereen nog slaapt, begin niet meteen aan het ontbijt voor de kinderen of de lunch voor je partner. Ga niet gelijk dat boodschappenlijstje schrijven, maar ga even zitten en denk aan jezelf.

Michael Pilarczyk heb ik regelmatig in zijn podcasts horen zeggen:

” Just do it”.

En zo is het maar net.

En lukt het nou een dag niet, of twee dagen of misschien zelfs wat vaker niet, geef niet op. Pak het gewoon weer op en zege tegen jezelf, visualiseer dat je het nu weer elke dag gaat doen.

Net zolang tot het in je systeem zit, je mind het heeft geabsorbeerd en het je nieuwe gewoonte is geworden.

 

JE BENT ZOALS JE DENKT

 

Lieve groet,

Anouk

 

Ps. Ik zou het leuk vinden om je reactie te lezen. Dus schroom niet om hieronder je verhaal te doen.

Reageer je liever persoonlijk of heb je vragen? Mail me dan: [email protected]

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = 

 

 

Reacties
a
05 Jul 2022
Anouk Brandwijk
Dat is ook zeker een goeie! Misschien een hele goede tip voor andere lezers!
r
05 Jul 2022
Rogue
Heel herkenbaar! Ik heb bijna alle social media apps van m'n telefoon gegooid en pak m'n telefoon pas om dingen te doen als ik in de trein naar m'n werk zit.
Laat een reactie achter