Hoe voorkom je de middag dip?

Hoe voorkom je die middag dip? Vooral in deze koude maanden?

Het is koud, de dagen zijn kort en de zon is ver te zoeken. Voor mij niet de meest geweldige maanden van het jaar. En die middag.. pfff een tukkie zou wel lekker zijn!

Waar komt de dip vandaan?

In plaats van te klagen en sikkeneurig te worden, heb ik besloten er wat aan te doen. Ik was het zo zat om ‘s middags rond half drie al moe te zijn en de rest van de dag niet actief. Ik vond het zonde van mijn tijd en tijd is toch een kostbaar bezit. De eerste vraag die bij me opkwam was; waar komt het vandaan? En er zijn genoeg oorzaken voor:

  • Te weinig nachtrust
  • Kou
  • Weinig zon
  • Doe je wat je leuk vind of vreet het energie?
  • Verkeerde voedingswaarden
  • Te weinig beweging
  • Te weinig hydratatie 
  • Te weinig rustmomenten gedurende de dag

En zo kun je nog wel even doorgaan. Het is allereerst dus belangrijk te achterhalen waarom je een dip hebt. Neem hier ook de tijd voor. 

Voor mij gaat te weinig slaap en hydratatie niet op. En ook drink ik voldoende water op een dag zodat een vochttekort de oorzaak niet kan zijn. En door onze kleine, grote vriend Ray (de teckel) loop ik minimaal 5 keer per dag door weer en wind buiten. Dus frisse lucht genoeg. 

Is het dan “gewoon” mijn bioritme? Het is winter en kou maakt dat je sneller moe bent. Ook het tekort aan zonlicht en dus vitamines is een belangrijke oorzaak. Echter als dat de oorzaken zijn, dan is er wellicht niet veel aan te doen. Maar daar ga ik niet mee akkoord, was het eerste wat me te binnen schoot… Ook bedacht ik me dat ik maar weinig rustmomenten op een dag pak. Daar kan ik sowieso wat mee doen.

Wat kan ik eraan doen?

Rustmomenten middels meditatie

Als gezegd, wat meer rustmomenten op een dag nemen, was het eerste dat ik probeerde. Wat ik bedoel met een rustmoment is echt even helemaal niets. Ik heb het makkelijk en werk vanuit huis dus ik kan makkelijk een momentje pakken en mezelf terugtrekken. Ik doe vaak een meditatie, een minuut of 3 is vaak al genoeg om weer even op adem te komen. In de Meditation Moments app van MP staan er heel veel, een aanrader. Dit werkte al gelijk, maar was nog niet voldoende. Ik wilde nog meer uit mijn dag halen en dus moest ik verder uitzoeken wat zou helpen aan meer energie, ook in tijdens de donkere dagen van de winter. 

Meer vezels, minder ‘vrije’ suikers

Op het internet kun je gelukkig ontzettend veel tips en tricks vinden en zo is er ook veel te vinden over voeding en de effecten op je energie. Dat gezonde voeding een noodzaak is, weet iedereen. Maar wat voor mij werkt, hoeft niet perse voor jou te werken. Het is goed om daar eens goed onderzoek naar te doen. Ik ga namelijk heel goed op niet ontbijten bijvoorbeeld, maar dat kan voor jou een echt must zijn in de ochtend. 

Ook drink ik elke dag een fruit en groente shake rond een uur of twee. Voorheen ging er, naast spinazie - yoghurt - (sinaas)appel, ook altijd een banaan in. Totdat ik ergens las, dat een banaan beter voor het slapen gaan gegeten kan worden vanwege het hoge magnesiumgehalte dat werkt als een spierontspanner. 

En wat voor mij best een dingetje was, geen ‘vrije’ suiker meer in de koffie en thee. En sowieso veel minder koffie drinken. 

Andere kijk op mijn to do list

Een ander inzicht, maar zeker geen onbelangrijk inzicht, heeft te maken met mijn eigen denkwijze. Dat ik dit ontdekte heb ik compleet te danken aan alle inzichten die MP mij heeft gegeven middels zijn boeken, seminars en begeleiding. Leer jezelf kennen, weet waar je gedachten vandaan komen en stel jezelf de juiste vragen. 

Want nu blijkt dat ik het mezelf lastig maak door op een bepaalde manier naar mijn to do lijst / schema te kijken. Er staan altijd genoeg items op de lijst en mijn planning bleek keer op keer niet te kunnen. Elke keer moest ik items naar de volgende dag verzetten, waardoor ik continu het gevoel heb dat ik niet genoeg doe. 

Een ander gevolg was, dat ik om 14 uur al dacht; “pff het is al twee uur en ik moet nog zoveel!” Ik hoef misschien niet uit te leggen dat dit soort gedachten mijn energielevel niet op een hoger niveau brachten. Door echter deze gedachten te ontdekken, kon ik er wat aan gaan doen. Door de juiste vragen te stellen. 

De to do lijst kon ik niet korter maken, maar ik kan wel wat doen aan time management en de manier waarop ik naar de lijst kijk. 

Het eerste wat ik nu doe, of eigenlijk niet meer doe, is mijn dag vol plannen met alle items. Ik heb een lijst met alle items en eerst prioriteer ik wat ik het belangrijkste vind. En dat wordt mijn to do item voor die dag. Heb ik vervolgens tijd over, dan pas kijk ik naar de volgende. het klinkt simpel, maar het ook doen is soms toch lastiger. 

Het prettige gevolg ervan is dat ik nu vaak denk: “Het is pas half drie en ik ben al klaar. Ik heb gewoon nog voldoende tijd om nog een punt van de to do lijst te doen óf wat leuks te doen. Wat ook soms gewoon nodig is. 

= = = = = = = = = = = = = 

Time management is echt een vak apart en ik durf te wedden dat er nog heel veel mensen wat van kunnen leren. Ik vind het dan ook echt een aanrader om eens met professional te praten. Op internet en social media zijn er genoeg te vinden. Een andere tip is een goede planner. Ik heb er best een tijd over gedaan om een fijne manier te vinden. En omdat ik graag schrijf en niet alles via mijn telefoon of computer wil, was een papieren agenda voor mij een must. Ik heb van alles geprobeerd, van bullet journals tot gewone agenda’s en planners. De meest fijne vind ik de balansplanner van Jisca. 

 

“Just f*cking do it!” - Michael Pilarczyk

Een van de vele quotes van MP die mij geholpen heeft en die ik echt in mijn hoofd heb geprint. 

JUST F*CKING DO IT!

Over van alles nadenken, lezen en onderzoeken is een eerste stap. Maar als je er niets mee doet, wat is dan het nut? Dus kom in actie. 

Ik ben verschillende onderzoeken ook echt gaan doen. Ik ben anders gaan eten. En niet 1 keer maar ik heb verschillende dingen gaan uitproberen en zo kwam ik erachter dat ik niet goed ga op ontbijten, maar wel op de shake in de middag.

En zoals ik hierboven al schrijf, ik ben wel 20 keer met een nieuwe planning begonnen en pas bij de 21ste keer dacht ik: “Yes, dit is ‘m!”

Dus bedenk niet alleen dat 2 keer in de week naar de sportschool meer energie oplevert, ga het ook doen! 

Alleen door te doen kun je ervaren of iets wel of niet werkt. 

Note van mij

Al een paar maanden ben ik bewust bezig met mijn persoonlijke ontwikkeling. Sinds ik de boeken Master your Mindset(nu met 15% korting. Het is de oude druk, maar nog net zo waardevol) en ‘Je bent zoals je denkt’ heb gelezen van Michael Pilarczyk is er een wereld voor me open gegaan en ik kan niet anders zeggen dan dat het mijn leven een stuk aangenamer heeft gemaakt. Ik ben een stuk wijzer geworden en heel veel meer bewust van mijn eigen gedachten en hoe er mee om te gaan. Dus voor een ieder die graag meer uit zijn/haar leven wilt halen en het mooiste leven wilt leven, klik hier voor mijn boekentips.

Een ongoing journey

Nu denk je misschien bij het lezen van de eerste zin (Al een een paar maanden…); “pff je bent er al maanden mee bezig. Ben je nu nog niet klaar?” Nee zeker niet. Jezelf ontwikkelen is iets wat je je hele leven zou moeten blijven doen. En als je net als ik, pas op wat latere leeftijd hier bewust mee start, heb je nog veel te leren. Jezelf echt goed leren kennen is een proces wat bij mij nog steeds ongoing is. Waarom denk ik zoals ik denk? Waarom gedraag ik me zo? Waarom reageer ik zo? En ben ik daar blij mee? En waar wordt ik wel blij van? Het zijn soms lastige vragen waar je de tijd voor moet nemen. Een van de vragen die ik momenteel aan het uitzoeken ben is: ‘Waarom heb ik last van een middag dip?’

Elke dag opnieuw rond een uur of half vier stort ik in en heb ik moeite de energie weer op te wekken om de rest van de dag nog enigszins actief door te brengen. 

 

Mijn eigen site

“Ik hoop dat je wat hebt aan het stuk dat ik geschreven heb. En mocht je meer willen weten over mijn manier van leven, mijn lifestyle en hoe ik mijn mooiste leven leef? Stuur me dan even een mailtje: [email protected]

Ik ben namelijk bezig met mijn eigen site. Hier neem ik je mee op mijn reis en hoop ik jou te inspireren om ook je mooiste leven te leven. Daarnaast zal ik als beauty en fashion liefhebber ook tips, trics en andere verhalen delen. 

Mijn streven is om de site op 18 februari te lanceren. Wil je op de hoogte blijven, stuur me dan een berichtje.”

 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter